dinsdag 28 februari 2012

Parabel

Er was eens een Smurf die de letter ‘m’ niet kon uitspreken en in de plaats iets voortbracht wat op een ‘k’ geleek. Skurf, dus. Bij geboorte werd deze Smurf Spraakgebreksmurf genoemd, omdat het woord skurf niet erkend werd door De Dikke Van Smurf. Daar wou men op een zeker moment echter verandering inbrengen, gezien niemand wist waarover Spraakgebreksmurf het had als hij zei ‘de skurfin wel eens te willen skurfen’ of ‘ dat hij dringend koest gaan skurfen.’ De Smurfunie der Smurfen ging samen zitten en dacht na over een mogelijke betekenis voor deze nieuwe term die bij voorkeur een inhoud zou behelzen die nog niet bestond in Smurfenland.
‘ Wat denk je van volgende betekenis,’ zei Gevatte Smurf, ‘ Skurf: uitspraak van het woord smurf door Smurfen die de m verkeerdelijk als een k smurfen.’
‘ Dat houdt te veel steek,’ antwoordde Kritisch Doen Om Kritisch Te Doen Doende Smurf,‘ Wat dacht je van… Skurf: in brand smurfen voor het plezier. Een vlot bekkende betekenis en bovendien geheel onbekend in ons prachtige dorp waar men vuur enkel voor praktische doeleinden gebruikt.’
‘ Goed idee,’ mompelden de leden van de Smurfunie der Smurfen, waarna het woord skurf en zijn betekenis officieel werd gemaakt.

Drie dagen later werd het dorp volledig plat geskurft.
Blussmurf was nog niet geboren.

zaterdag 18 februari 2012

Correct!

Zeg niet: Hij is dom.

Zeg: Hij is eerder praktisch ingesteld.



Ingezonden door het Nationaal Instituut voor Politiek Correct Taalgebruik en Volkerenmoord.

zondag 12 februari 2012

Flard

Collega: Ca va, jongen? Ge ziet er zo slapkes uit.

Ik: Ik slaap niet zo goed de laatste tijd.

Collega: Oeioei, wat scheelt er aan?

Ik: Ziekskes. Als ik me ’s avonds neer leg dan loopt het slijm in mijn kop naar de ene kant. En als ik me omdraai naar de andere kant. Ik kan niet slapen als er vanalles in mijn hoofd beweegt.

Collega: Te veel met dingen bezig, bedoelt ge?

Ik: Neenee.

Collega: Ik heb dat vroeger ook nog gehad. Dat ik nachtenlang lag te baden in mijn eigen zweet. Soms waren dat gewoon metafysische, existentiële en los van het beangstigende aspect best wel interessante angsten, genre ‘ wa liggekik ier nu eigelijk te doen’, maar soms was dat ook concreet. Toen ik moest gaan gokken om mijn drugsschuld te betalen en vervolgens drugs moest gaan verkopen om mijn gokverslaving te kunnen bekostigen, tot ik weer met hetzelfde probleem zat en alles opnieuw begon, bijvoorbeeld. Na een tijd had ik geen neusbeen meer, dat verhaal dat ik zelfmoord heb proberen met een baksteen is verzonnen, en ook mijn hersenmassa was geen neusbeen meer. Of zoiets. Alleszins, om een lang verhaal nog wat langer te maken: daarna ben ik in de prostitutie beland, wat me aanvankelijk bakken geld opleverde, tot ik een heel vreemde ziekte kreeg: de ziekte van Rostov. Wesley Rostov, een klant van mij met een serieuze snotvalling. Daar heb ik toch een paar weken mee gelopen, een beetje zoals jij eigenlijk en dat zette zijn wereld op mijn kop. Op de koop toe ontdekte ik dat mijn minnaar Patrick eigenlijk mijn pooier was en op de koop toe een neger, waarna er toch wel een heel donkere periode volgde. Dus ja, ik ken dat gevoel. Dat je jezelf in brand wil steken en heel snel door de wereld wil rennen om alles te verteren met de pijn die je voelt. Heel goed, zelfs. Dat doet mij denken aan die keer…

Ik: Ik denk dat ik eens naar binnen ga. Ik ben al zo verkouden en ik wil niet zieker worden.

Collega: Verkouden. Oeioei. ’t Is toch niet besmettelijk?

zondag 5 februari 2012

Grote K

Elke stront is anders,
er zijn geen twee gelijk.
Konden we ze als kunst verkopen,
dan werden we stinkend rijk.


KUNSTHISTORISCHE NOOT: 'Grote K' leidde tot een artistiek dispuut tussen Jan Langeman en Wim Delvoye die ervan beschuldigd werd het concept voor zijn Cloaca afgeleid te hebben uit dit meesterstukje uit '78. Het conflict mondde uit in een brievencyclus die werd uitgebracht in eigen beheer (getiteld: 'Poging tot gesprek met een selectief dove klootzak') en een conctactverbod. Euh, proficiat of zo.


Canal Marginal bezit alle rechten op de complete Jan Langeman-catalogus. Om deze investering te laten renderen wordt zijn werk geregeld gepubliceerd op de site.

woensdag 1 februari 2012

Bond Zonder Hoop

Saaier is soms beter,
beter is soms saaier.



'Bond zonder Hoop' is een vereniging zonder winstoogmerk die een volwaardig alternatief wil bieden voor een andere Bond die wij niet bij naam wensen te noemen.